top of page
Forfatterens bildetrude834

DU BLIR TIL I MØTE MED ANDRE

Oppdatert: 13. mai 2020


Er du oppmerksom på hvordan du påvirker andre mennesker? Og hvordan de påvirker deg? Det skjer hele livet, det skjer akkurat nå: Du blir til i møte med andre.

Vi blir til og påvirker hverandre hele tiden, selv om vi ikke tenker over det.

Kanskje er dette en helt ny tanke for deg? Kanskje tenker du at ”jeg er sånn” og ”hun er sånn”, og sånn er det bare? Og kanskje synes du det høres helt tullete ut når eksistensfilosofen Martin Buber hevder: ”Alt virkelig liv er møte.”

Hver eneste dag opplever du møter. Med partneren din, med barna dine, med kollegaene dine, med vennene dine. Med damen som sitter ved siden av deg på trikken, med ekspeditøren i en butikk. Lange møter, korte møter, møter uten ord, møter med kjente og helt ukjente mennesker. Tilfeldige møter og planlagte møter.

Hvem blir du?

Alle disse møtene gjør noe med deg, selv om du ikke er bevisst på det. Du blir rett og slett forskjellige utgaver av deg selv, avhengig av hvem du er sammen med. Så tenk over det: Hvem ble du da du satt ved frokostbordet sammen med partneren din i dag tidlig? Ble du glad, tung, irritert, fikk du energi? Og hvordan tror du at han eller hun ble påvirket av deg akkurat denne morgenen?

Hvem ble du da du fikk en telefon fra en sprudlende glad venn som ville dele noe positivt med deg? Eller da kollegaen din kritiserte deg for en detalj du hadde gjort feil? Hva ble dere sammen?

Også den som ikke vil være synlig, som sitter taus ved et bord, påvirker oss.Til og med den som beveger seg bak ryggen vår kan vi merke. Det handler ikke om noe overnaturlig. Vi mennesker har et større og mer fintfølende sanseapparat enn vi tror, og når vi blir oss det bevisst, kan vi også registrere mer.

Du kan endre møtene

Det fine er at når vi blir mer bevisst på alle disse møtene våre, og hva de gjør med oss, så kan vi faktisk skape en positiv endring. Vi kan ta større ansvar for møtene og bli mer klar over hvordan vi selv påvirker. I et samliv, for eksempel: Det er faktisk sånn at hvis den ene parten endrer på noe, så vil den andre automatisk endre seg også. Dere blir noe nytt sammen.

La oss si at du og partneren din er i ferd med å male stueveggen hjemme. Du har tidligere erfart at partneren din er ganske slurvete når han maler, og du ser på ham med et kritisk blikk der han står med penselen. Han merker selvfølgelig det kritiske blikket, som han har fått så mange ganger før, og blir irritert. Dermed er dere på vei inn i det samme møtet, det samme gamle mønsteret, som dere har vært i så mange ganger før. Stemningen blir dårlig og dere begynner kanskje å krangle.

Men hva om du gjør noe helt uventet? Hva om du sier: ”Jeg gleder meg til å se hvor fint det blir når du har malt ferdig!” Han kommer kanskje til å se overrasket på deg, og så blir han glad. Det skjedde noe nytt i møtet mellom dere!

Forsterke det gode

Ved å endre dine egne reaksjoner kan du skape mange flere gode møter, ja, du kan til og med redde et ekteskap. Det handler mye om å bygge opp og forsterke det som er bra. Gir du et varmt smil til en gretten kollega i gangen, får du kanskje et smil tilbake. Så enkelt, og så vanskelig!

”Men jeg tenker ikke så mye over sånne ting, og jeg er ikke særlig oppmerksom på hva jeg sanser og føler”, sier du kanskje nå.

Du er ikke alene. Vi nordmenn er lært opp til å kontrollere og delvis skru av de kroppslige sansene våre – vi befinner oss mest i den rasjonelle delen av hjernen vår. Gestaltterapien bruker begrepene ytre sone, indre sone og mellomsonen.

Nærvær kan utvikles

Mellomsonen er du sannsynligvis godt kjent med. Dette er tankene våre.

Ytre sone er alt vi sanser på utsiden av kroppen vår: Alt vi ser, hører, lukter. Gi deg selv et øyeblikk og øv deg på å være i ytre sone: Hva ser du rundt deg? Legg merke til lys og skygger. Hva hører du? Hvilke lyder er langt unna, og hvilke lyder er nær deg? Hva lukter det der du er akkurat nå?

Indre sone er alt som skjer inni kroppen vår. Alle følelsene våre sitter i kroppen, og de forteller oss noe hele tiden. Sommerfugler i magen. Uro i brystet. Stramming i halsen. Kribling i beina. Fysiske fornemmelser som har lagret seg opp gjennom hele livet. Prøv å kjenne etter neste gang du sitter sammen med et menneske: Gir dette møtet deg en fornemmelse i kroppen?

Oppmerksomt nærvær handler om å være tilstede i alle disse tre sonene. For et barn er det enkelt og helt naturlig, men for mange voksne kreves det øvelse å finne tilbake til det opprinnelige sanseapparatet. Ikke minst fordi det forutsetter at vi klarer å være tilstede her og nå.

Kroppsspråket snakker høyest

Ord og samtaler er bare en liten del av et møte. Vi påvirker hverandre aller mest gjennom det som ”snakker til” sansene våre: Kroppspråket, tonen i stemmen, blikket.

Du sier kanskje noe hyggelig til partneren din ved frokostbordet, men tonen i stemmen din er helt uengasjert og du har blikket på mobiltelefonen. Tror du han ble påvirket av det du sa? Neppe. Han ble påvirket av at du var helt uinteressert og fraværende, og sannsynligvis reagerte han med å bli fraværende selv. Dere ble fraværende og uengasjerte sammen!

Så går du på matbutikken og møter en kassadame som ser deg rett inn i øynene og smiler strålende til deg. Den litt tunge følelsen i magen som kom ved frokostbordet, forsvinner, og du kjenner en boblende glede. Dere blir glade sammen.

Og sånn fortsetter det og fortsetter det. Fordelen med å bli mer bevisst på dine egne møter er ikke bare at du kan endre dem – du kan også velge å unngå dem i mange situasjoner: Si nei til en fest du vet ikke kommer til å gi deg noe, avslutte et vennskap som ikke gjør deg godt.

Når føler du deg glad, morsom, leken, nær, berørt, engasjert, inspirert, energisk? Sammen med hvem?

Du kan velge de gode møtene.

109 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page